10 Fakta untuk Otak dan Minda

1. Minda adalah hasil dari otak.

2. Ada mengatakan terdapat dua minda iaitu minda sedar dan minda separa sedar. Tatapi sesetengah pendapat membawa tiga minda iaitu minda sedar, minda separa sedar dan minda super sedar. Pada saya kedua-duanya betul. Cuma bagi minda super sedar, ia membawa potensi minda pada tahap kejiwaaan atau kerohanian. Secara teknikalnya, ia adalah satu keadaaan di mana minda berada di atas tahap gelombang theta. Pada masa itu , minda akan terhubung dengan tahap “kuasa yang tertinggi”. Atau secara mudahnya, menghubungkan minda dengan “database” alam semesta. (kalau tak faham lagi, nanti saya huraikan dalam satu artikel)

3. Menurut Stephen Hawking, dalm teori Quantum terdapat sebanyak 1026 atau 100 juta billion zarah otak. Sel sarafnya sahaja berjumlah trillion sel.

4. Menyebut OTAK adalah maksudnya otak fizikal. Manakala Minda adalah hasil yang dijana dari OTAK. Otak mempunyai dua kerja besar. Satu kerja otak sebagai organ fizikal. Manakala satu lagi otak sabagai penjana kuasa Metafizik.

5. Struktur otak sangat kompleks. Tetapi selalu nya otak dirujuk mempunyai otak kiri dan otak kanan. Kalau mengira kita menggunakan otak kiri. Tetapi melukis atau menyanyi kita menggunakan otak kanan. Kedua-duanya sama penting. Otak yang kiri lebih bersifat minda sedar. Manakala otak kanan lebih mudah menjadi minda separa sedar. Kerana itu jika kita menonton cerita sambil mendengar lagu-lagu, kita mudah “terpukau” kerana otak sedang digunakan di otak kanan dan minda separa sedar mula terbuka.

6. Bagaimanapun, secara nuerologinya, tubuh sebelah kanan dikawal secara neoru oleh otak KIRI. Dan begitu pulah sebaliknya. (kerana itu orang yang mengalami strok pada otak kiri akan mengalami gangguan pada bahagian tubuh sebelah kanan)

7. Seawal umur kita di dalam kandungan hingga sekitar dua tahun, manusia dikuasai oleh minda separa sedar. Kerana itu, kanak-kanak mempunyai daya IMAGINASI dan FANTASI yang sangat tinggi. Mereka juag kerap tersenyum dan ketawa sendirian. Kerana hubungan minda mereka terakses pada minda separa dan supersedar.

8. Ramai yang tidak sedar yang kita hanya menyanjung kecerdasan Intelek (IQ) yang ada pada otak manusia. Tetapi sebenarnya, jika seorang itu hebat seperti M Nasir, ia juga mempunyai kecerdasan otak tetapi dipanggil kecerdasan musik (bunyian). Atau seperti seperti pelukis hebat Leonardo de vinci yang mempunyai kecerdasan bervisual.

9. Ramai menyangka kuasa minda adalah bawaan dari barat. Tetapi ilmuwan Islam tersohor iaitu Ibnu Sina pernah mengatakan; setiap manusia dikurniakan kekuatan berfikir yang terpendem. Bagaimanapun ia masih berbentuk potensi sahaja atau akal potensi (al-‘aql bi al-quwwah)

10. Ahli pengkaji Kekuatan Minda mengambarkan otak sebagai “mini alam semesta”. Bagaimana hebatnya dan luasnya alam semesta ini untuk dikaji, begitu juga besarnya potensi kehebatan otak yang masih diterokai oleh manusia. Jika alam mempunyai pokok-pokok, sungai, lembah, bukit dan sebagainya, otak pula mempunyai sel-sel saraf, pembuluh darah, sulkus, girus dan lain-lainnya. Malahan, jika alam semesta ini mempunyai hukum yang dipanggil Hukum Alam Semesta (Universal Law), otak juga mempunyai hukum yang dipanggil hukum kekuatan minda.

0 Response to "10 Fakta untuk Otak dan Minda"